Sophos

Een op de vijf Mac-computers herbergt een soort malware aldus heeft een nieuwe studie van de experts van Sophos aangetoond. Sophos heeft onthuld dat er een verontrustend hoog niveau van malware op Mac-computers aanwezig is – zowel Windows- als Mac-bedreigingen werden er ontdekt.Na het bestuderen van 100.000 momentopnames van de miljoenen Mac-computers die onlangs Sophos hebben gedownload, een gratis anti-virus software Mac, bleek dat 20% van de Mac-computers een of meer exemplaren van Windows malware meedroegen.

Hoewel Windows malware op Macs geen symptomen veroorzaken (tenzij gebruikers ook Windows op hun computer hebben geïnstalleerd) kan het nog steeds worden verspreid naar anderen.

Meer verontrustend is, blijkt uit de analyse van Sophos dat 2,7% (een op de 36) Macs die de gratis anti-virus producten bleken gedownload te hebben geïnfecteerd waren door Mac OS X-malware .

Valse anti-virus aanvallen, die gebruikers bang maken hun creditcardgegevens te overhandigen of het installeren van onveilige software en de recente 600.000 sterke Flashback botnet (de zogenaamde Flshplyr door Sophos-beveiligingsproducten) domineren de grafiek van de op Mac-gebaseerde bedreigingen.

Malware kan zich verspreiden naar de Mac via de USB-drives, e-mailbijlagen, het downloaden van websites of zelfs een stille drive-by installatie waar de gebruiker zich niet realiseert dat de Mac-beveiliging is ondermijnd.Helaas bekijken de cybercriminelen Macs als een makkelijk doelwit omdat hun eigenaren minder noodzaak zien om een anti-virus software te draaien. Slechterikken geloven ook dat Mac-gebruikers waarschijnlijk een hoger besteedbaar inkomen hebben dan de typische Windows-gebruiker. Dus zouden ze geloven dat de kans op terugkeer veel hoger is.

Sommige Apple-fans kunnen zich opgelucht voelen omdat malware zeven keer meer kans heeft om Windows binnen te dringen dan op hun hun Macs, Mac OS X-specifieke bedreigingen, maar feitelijk is geen reden om opgelucht te zijn.

Wat Mac-gebruikers echt moeten doen is het beschermen van hun computers. Er is nu echt geen excuus meer met de gratis anti-virus software voor Mac-thuisgebruikers. Anders is het risico op de malware voor de Macs is in de toekomst net zo groot als het probleem op PC’s nu.

Parallellen tussen de snelheid van Macs die malware bij zich dragen en het niveau van de Chlamydia-infectie onder jongeren

Laten we weer kijken naar de statistieken uit dit onderzoek.

·         20% van de Macs die getest bleken te zijn droegen Windows malware bij zich;

·         Een op de 36 Macs die getest was bleek te zijn besmet met Mac OS X-malware.

En hier is nog een feitje wat los hiervan staat en niets met computerbeveiliging te maken heeft:

·         Chlamydia is de meest seksueel overdraagbare aandoening onder jonge mensen, sommige studies hebben beweerd dat 20% van de jongeren zijn besmet.

·         Chlamydia toont geen duidelijke symptomen net als malware op uw computer. Als Chlamydia niet wordt behandeld kan dit leiden tot ernstige problemen, zoals onvruchtbaarheid.

Sommige landen zijn zo bezorgd over de overbrenging van Chlamydia dat ze nationale testen hebben gecreëerd en mensen onder de 25 jaar die seksueel actief zijn adviseren om zich jaarlijks te laten testen. Het goede nieuws is dat Chlamydia goed te behandelen is. En… als het niet te goedkoop is om een ​​parallel te trekken is dit dus ook het geval met malware op Macs.Windows malware getraceerd op Macs

Hoewel de meeste van de malware die we momenteel zien zijn op Macs ontworpen om Windows te infecteren moet je je eigen verantwoordelijkheid nemen als lid van de samenleving door ervoor te zorgen uw Mac brandschoon te houden. Momenteel hebben Mac-gebruikers een vrij slechte naam op dit gebied.

Het verbazingwekkende is dat een aantal van de malware die door Sophos werd ontdekt op de 100.000 Mac-computers dateert uit 2007 en gemakkelijk gedetecteerd had kunnen zijn als de gebruikers eerder een anti-virus hadden geïnstalleerd.

In tegenstelling tot een Chlamydia-test, is het voor je Mac niet vervelend en kan gedaan worden vanuit je luie stoel. De test is pijnloos en gratis – je kan gewoon een anti-virus downloaden en en het verder aan uw computer overlaten te controleren of je beschermd bent tegen infecties in de toekomst.

Advies voor Mac-gebruikers

Hier is wat advies voor Mac-gebruikers:

·         Het uitvoeren van een anti-virus programma en ervoor zorgen dat het up-to-date is.

·         Houd je beveiligingspatches actueel – niet alleen voor het besturingssysteem maar ook voor programma’s die je op je Mac draait.

·         Wees voorzichtig met de programma’s die je installeert, de links waarop je klikt en de bijlagen die je opent.

·         Houd je hoofd erbij en blijf op de hoogte! Als je op de hoogte bent van de veiligheidsrisico’s heb je minder kans om te worden bedrogen door een cybercrimineel en het nemen van een slechte beslissing.  • Hallo, dit is een reactie.
    Reacties verwijderen kan door in te loggen en de reacties op de berichten te bekijken. Je hebt daar de mogelijkheid om reacties te bewerken of te verwijderen.