AVG Anti-Virus

De AVG virusscanner

Na het downloaden van AVG Anti-Virus is de installatieprocedure eenvoudig te doorlopen.
Kies in het welkomstscherm voor de Nederlandse taal (deze wordt meestal standaard al geselecteerd) en ga vervolgens akkoord met de voorwaarden. Het scherm voor het activeren van de licentie voor de gratis versie van AVG kan met de knop “Volgende” worden bevestigd (de licentiecode voor gratis gebruik is standaard reeds ingevuld en een gebruikersnaam is niet nodig). Schakel in het volgende scherm de optie AVG Werkbalk Beveiliging (ook wel de AVG Security Toolbar genoemd) bij voorkeur uit.TIP: Is de AVG Security Toolbar toch geïnstalleerd en wilt u deze achteraf alsnog uitschakelen? Dat kan het beste vanuit de Internet Explorer via Extra, Invoegtoepassingen beheren, Invoegtoepassingen in- of uitschakelen (voor Firefox: Extra, Add-ons, knop Uitschakelen bij AVG Safe Search).


Om toegang te krijgen tot deze software hoeft u slechts eenmalig €1.30 te betalen. U kunt dit snel en gemakkelijk doen via bellen, smsen, wallie kaart of ideal.

U gaat akkoord met de Algemene Voorwaarden zodra u het programma download.

Waarom is het verstandig de AVG Security toolbaar uit te schakelen?
De AVG Security Toolbar controleert bezochte websites eerst op betrouwbaarheid en veiligheid voordat ze in de browser worden weergegeven. Grisoft adviseert de toolbar te installeren omdat deze het internetten een stuk veiliger zou maken.

AVG Antivirus plaatje1

De beveiliging die de toolbar biedt, bestaat uit het Search-Shield (controleert de via de ingebouwde Yahoo!-search bezochte websites) en het Active Surf-Shield (een real-time protectie van alle overige bezochte websites). Dat klinkt misschien goed, maar in realiteit valt de toegevoegde waarde behoorlijk tegen doordat de laatste alleen beschikbaar is in de commerciële variant van AVG. In de gratis versie wordt dus alleen gebruik gemaakt van het Search-Shield waardoor alleen de via Yahoo!-search bezochte websites worden gecontroleerd. Aangezien deze zoekmachine nauwelijks nog wordt gebruikt, is het niet zinvol de toolbar te activeren. Vergeet dus niet tijdens de installatie de optie Ja, ik wil de AVG Werkbalk Beveiliging installeren uit te vinken!

De eerste maal opstarten van AVG…

Bij de eerste keer opstarten komt AVG met een aantal vragen over de voorkeursinstellingen. In stap 2 kan eventueel het tijdstip van de automatische dagelijkse virusscan worden gewijzigd of uitgeschakeld (door de optie Dagelijks scannen inschakelen uit te vinken, ga vervolgens akkoord met Ja). De overige stappen zijn niet relevant voor het gebruik van AVG, deze kunnen eenvoudig met Volgende worden beantwoord. De installatie van deze gratis virusscanner wordt dan automatisch afgerond met een controle of de virusdefinities up-to-date zijn.LET OP: Een van de opties tijdens het doorlopen van de setup van AVG is het integreren van een invoegtoepassing voor Outlook. In sommige gevallen kan deze invoegtoepassing echter problemen veroorzaken tijdens het afsluiten van Outlook. De invoegtoepassing kan dan beter worden uitgeschakeld (vanuit Outlook via Extra, Opties, tabblad Overige, knop Geavanceerde opties, knop Invoegtoepassingenbeheer, invoegtoepassing AVG Exchange Extensions uitvinken).

De instellingen optimaliseren

De relevante instellingen kunnen vervolgens via het basisscherm van AVG worden gewijzigd. Het basisscherm opent met een dubbelklik van de linker muisknop op het AVG-icoontje in het systeemvak (de pop-up’s over een eventuele nieuwe betaalde versie onderin het basisscherm kunnen worden genegeerd):

avg2

De harde schijf scannen op virussen
Naast een permanente real-time scan voor de lopende processen worden alle op de computer aanwezige bestanden standaard dagelijks (op een vooraf ingesteld tijdstip) gecontroleerd op virussen. Deze standaard scaninstellingen kunnen worden gewijzigd via de menubalk in het basisscherm van AVG: Extra, Geavanceerde instellingen, tabblad Schema’s (links in het venster), subtab Geplande scan. Zo kan het tijdstip van de scan in een gunstiger moment worden gewijzigd, bijvoorbeeld een tijdstip waarop de computer doorgaans aan staat maar niet wordt gebruikt. Door een specifieke dag te kiezen (zie voorbeeld) kan de dagelijkse controle eventueel ook worden gewijzigd in een wekelijkse scan (een dagelijkse virusscan van alle bestanden is bij normaal gebruik van de computer niet echt nodig).

avg3

Volgens de standaard instellingen slaat AVG de automatische virusscan over wanneer de computer op het genoemde tijdstip uit of in slaapstand staat. Het is daarom verstandig de opties Uitvoeren bij het opstarten van de computer als taak is overgeslagen en Uitvoeren zelfs als de computer in energiebesparingsmodus is te activeren: AVG zal nu de gemiste scan uitvoeren zodra de computer weer actief is.

TIP: Volgens de standaard instellingen wordt de gehele harde schijf gescand, dit kan behoorlijk wat tijd kosten. Op het tabblad Wat er gescand moet worden kan eventueel een selectie van te scannen partities en mappen worden gemaakt zodat het scanproces aanzienlijk versnelt. Afzonderlijke partities, mappen en/of bestanden kunnen eventueel ook handmatig vanuit de Windows Verkenner worden gecontroleerd door er met rechts op te klikken en te kiezen voor Scannen met AVG Free. Handig wanneer nieuw toegevoegde bestanden even snel op virussen en spyware gecontroleerd moeten worden!Met het uitvinken van de optie Deze taak inschakelen kan het automatisch op een vast tijdstip scannen van de harde schijf worden uitgeschakeld. Wordt het scannen uitgeschakeld, vergeet dan niet met enige regelmaat zelf handmatig een scan uit te voeren! Het handmatig opdracht geven de gehele computer (of een gedeelte daarvan) te scannen kan via het onderdeel Computerscanner (basisscherm), optie De hele computer scannen (of Mappen of bestanden scannen). Hoewel de standaard scaninstellingen prima zijn, kunnen ze eventueel met de optie Scaninstellingen wijzigen worden aangepast.

In quarantaine geplaatste bestanden
Van virus of spyware verdachte bestanden worden door AVG in quarantaine geplaatst. Deze bestanden zijn terug te vinden onder de knop Quarantaine weergeven van het onderdeel Computerscanner. Bestanden die onterecht als virus zijn aangemerkt, kunnen binnen 30 dagen nog worden teruggezet. Na het verstrijken van deze periode worden in quarantaine geplaatste bestanden automatisch van de harde schijf verwijderd. De quarantaine-instellingen kunnen eventueel (via Extra, Geavanceerde instellingen, tabblad Onderhoud, subtab Quarantaine) worden aangepast: zo kan het automatisch verwijderen worden uitgeschakeld door het deactiveren van de optie Bestanden automatisch verwijderen.

Updaten van de AVG virusdefinities
Het updaten van de virusdefinities gaat bij deze gratis virusscanner automatisch. Het tijdstip waarop de updates worden gedownload, kan worden aangepast via de optie Updatebeheer in het basisscherm van AVG Anti-Virus (kies een tijdstip waarop de computer meestal aan staat). De gratis versie kan hooguit eenmaal per dag, op een vast tijdstip automatisch op nieuwe virusdefinities controleren. Is de computer op dat moment niet actief dan worden de laatste virusdefinities dus niet gedownload! Het is daarom verstandig alle opties in het updateschema voor de virusdatabase te activeren zodat de laatste virusdefinities alsnog worden geïnstalleerd zodra de computer weer actief is! Het updateschema is te bereiken via Extra in de menubalk, Geavanceerde instellingen, tabblad Schema’s (links in het venster), subtab Updateschema virusdatabase.

avg4

Handmatig updaten van de virusdefinities kan echter ook: klik met rechts op het AVG-icoontje rechts onderin het systeemvak en kies voor Nu bijwerken. Het controleren, downloaden en installeren van de updates van de virusscanner is verder vrij eenvoudig.
avg5

Het certificeren van e-mail uitschakelen
Door het certificeren wordt aan het einde van elk verzonden e-mailbericht een AVG-mededeling geplaatst. Deze toevoeging lijkt echter meer op reclame dan op een nuttige mededeling. Het certificeren van e-mail kan eventueel ook worden uitgeschakeld: kies in de menubalk voor Extra, Geavanceerde instellingen, tabblad E-mailscanner (links in het venster) en schakel de optie E-mail certificeren uit voor zowel inkomende als uitgaande e-mail. Uitgaande e-mail hoeft niet gecontroleerd te worden, dat kan alleen maar voor problemen zorgen. De optie Uitgaande e-mail controleren kan dus worden uitgeschakeld.

avg6

Mappen met bestanden niet laten scannen
Bestandslocaties die met zekerheid geen onveilige bestanden bevatten, kunnen van het scanproces worden uitgesloten. Dit gaat via Extra, Geavanceerde instellingen, tabblad Resident Shield (links in het venster), subtab Uitzonderingen, knop Pad toevoegen. Dit is met name handig wanneer AVG een bestand als false positive bestempelt (een false positive is een bestand dat ten onterechte als virus is bestempeld, bijvoorbeeld een tool voor het achterhalen van wachtwoorden die automatisch in quarantaine is geplaatst).Computer Eisen

  • Intel Pentium 300 MHz
  • 30 MB vrije ruimte
  • 256 MB RAM

Om toegang te krijgen tot deze software hoeft u slechts eenmalig €1.30 te betalen. U kunt dit snel en gemakkelijk doen via bellen, smsen, wallie kaart of ideal.

U gaat akkoord met de Algemene Voorwaarden zodra u het programma download.
bron: schoonepc.nl